Volledige geroosterde knolselder met café de Paris saus, krokketjes of pureetorentjes, veenbessen en salademix

-Knolselder: Wrijf in met zout en olijfolie en steek er met een grote vork of pin gaten in. Zet in de oven op 200 graden voor ongeveer 100 min. Tijd is afhankelijk van de grootte van de knol maar de bedoeling is dat je er makkelijk met een mes kan doorsnijden (zoals een gebraad, zie foto)
Probeer achteraf de karamel die uit de knolselder komt te verzamelen (deze is verrukkelijk!) En smeer het op de knollen voordat je ze in plakken snijdt.


-Cafe de paris saus (Inspiratie Uit Ottolenghi Flavour’s maar iets wat vereenvoudigd)
4 personen:
-110g boter
-1 sjalot
-1 teen knoflook
-1/2 theel. currypoeder
-1/4 theel. cayennepeper
-1 eetl. mosterdpoeder
-1eetl. kleine kappertjes
-2 eetl. fijngesneden bieslook
-2 eetl. fijngesneden dragon
-1 eetl. fingesneden peterselie
-2 theel. tijmblaadjes
-110ml room
-2 theel. citroensap

1. Doe de eerste 6 ingrediënten voor de saus met 1/4 theel. zeezout in een kleine pan en zet op halfhoog vuur. Laat ongeveer 6min koken en schud af en toe om tot dat de sjalot gaar is, de boter gesmolten, goudgeel en gekarameliseerd is. Voeg kappertjes, kruiden en heel royaal versgemalen peper toe, laat de saus nog 1 min koken en neem de pan van het vuur.

2. Zorg dat je knolseldergebraad klaar is. Haal uit de oven en snijd er enkele plakken uit.

3. Zet de saus weer op halfhoog vuur en laat hem 1 min zachtjes koken, roer er de room en citroensap door. Roer nog 2 minuten tot hij warm is maar roer niet te veel- de saus mag licht schiften-maar niet emulgeren.

4. Serveer de knolselderplakken op een bord met wat saus erover en ernaast

-Salademix
Pluksla/snijsla gemixt met winterpostelein en eventueel wat kervel naar smaak

Serveer met pureetorentjes of krokketjes en een sausje/confituur van veenbessen

Smakelijk!

Bengt

(Bron: Geïnspireerd op recept uit ‘Flavours’ van Ottolenghi)

Groentegem