Benodigdheden
- 1 eetlepel notenolie
- 2 witte ajuinen
- 2 knoflookteentjes
- 1 dikke stengel prei
- 2 handenvol spruiten
- 2 wortelen
- enkele stelen boerenkool
- aardappelen (minstens 1 per persoon)
- enkele tijmtakjes
- een 3tal laurierbladeren
- 1 kruidnagel
- peper en zout
- groentenbouillon
Beschrijving
- Neem een grote stoofpot met dikke bodem en verhit hierin de notenolie.
- Snijd de ajuin in stukjes, voeg toe en roer om.
- Plet de knoflookteentjes en roer bij in de pot.
- Halveer de preistengel in de lengte, snijd in 3 cm lange stukken, was grondig en voeg toe in de pot.
- Schil de wortelen, was, snijd halfdoor in de lengte en dan in grove stukken van minstens 1 cm dikte.
- Snijd de boerenkool in stukken, was en voeg toe.
- Gooi er enkele geschilde aardappelen bij in stukken van 5 cm dikte.
- Kruid met takjes tijm, blaadjes laurier, kruidnagel, peper en zout. Roer zo nu en dan om en laat een 5 tot 10tal minuten stoven.
- Bevochtig met bouillon, breng aan de kook en laat onder deksel een goed uurtje supergaar sudderen (afhankelijk van hoe beetgaar je de groenten wil eten). Zorg ervoor dat de hutsepot niet droogkookt (voeg desnoods meer bouillon toe) en roer alles zo nu en dan om zodat niets aan de bodem aanbrandt. Proef, pas de kruiding aan en serveer de “brei met brokken”.
Smakelijk!
Bengt
Groentegem
(Bron: Jeroen Meus)